Какво е кредитен рейтинг?

Въпреки, че едва ли има човек, който да не е теглил кредит и да не е чувал термина кредитен рейтинг, малцина знаят какво точно означава и как се определя.

Накратко, кредитен рейтинг е вид измервателна единица с която се определя способността на определена фирма, физическо лице или държава да връща отпуснатият кредит или иначе казано материалната способност да изплаща вноските по кредита си за съответният отпуснат период.

Този кредитен рейтинг се определя по редица фактори и се изготвя от специални агенции по кредитен рейтинг. Добре е да знаете, че един от най-важните фактори за този така наречен кредитен рейтинг е именно кредитната история. Съответно ако е за физическо лице се взима под внимание дали няма закъснения на вноските, предсрочно плащане и разни други критерии, които се вписват в кредитната история на всеки човек.

Ако сте кандидатствали за кредити, вероятно сте забелязали, че попълвате разни документи с информация за вас:

  • Къде работите;
  • Какъв е месечният ви доход;
  • Дали сте на срочен или безсрочен договор;
  • Семейното ви положение;
  • Дали имате автомобили или имоти на ваше име и т.н.

След което до няколко минути ви се обаждат, разпитват ви допълнително и съответно определят дали да ви отпуснат кредит или не. Именно през това време, специални кредитни агенти, правят един доста прост кредитен рейтинг на базата на тези данни и съответно съществуваща кредитна история.

Търсене в сайта